homepage   vakantie  uitstapjes gastenboek

 

 

Vietnam

Dag 1
We vliegen vandaag vanaf Parijs naar Ho Chi Minh City.  Jazeker je leest het goed, we vliegen vanaf Parijs. Wij zijn ruim de jongsten op deze groepsreis. De bus is al een half uur voor vertrek compleet. Voor we in het vliegtuig zitten hebben we er al een hele busreis opzitten.

Dag 2
In de ochtend komen we aan in Ho Chi Minh City, bij de meesten beter bekend als Saigon.Vandaag staat er nog niet veel op ons programma, onze gids loopt even met ons langs een aantal higlights van Saigon, en niet onbelangrijk: hij leert ons de techniek van het oversteken hier. De twee keer twee-baans weg is namelijk continue helemaal gevuld met brommertjes, die ook nog eens van beide kanten lijken te komen. O wacht dat doen ze ook, dat heet voorsorteren. Het geheim is: als jij let op wat voor je gebeurt dan let een ander dus op je achterkant, gewoon oversteken, rustig lopen en niet nadenken.

Dag 3
Vanochtend gaan we naar een heuse lokale markt, het vlees en de vis liggen hier open en bloot uitgestald.  De nachtmerrie van de "Keuringsdienst van Waren". We moeten hier maar niet teveel bij nadenken, en ons vooral niet afvragen waar onze restaurants hun eten inslaan. Na de markt gaan we naar een wierrooktempel. Misschien moeten we hier nog maar een keertje terug, want bij het beeld in deze tempel komen de Vietnamezen bidden voor gezinsuitbreiding.... .' s Middags gaan we naar het War Remnants Museum, De toon in dit museum is erg anti-Amerikaans, de Vietnamezen zijn ook ineens een stuk vriendelijker als blijkt dat wij niet uit Amerika, maar uit Nederland komen.

Dag 4
We gaan vandaag per bus en boot naar de beroemde Mekong Delta. Eerst varen we naar een afgelegen dorpje waar ze van rijst verschillende lekkernijen maken. Natuurlijk proeven we alles en kopen we nog wat lekkers voor onderweg en als souvenier. Tussen het eerste en het tweede dorpje worden we op het water overvallen door een zeer heftige regenbui. Gelukkig hadden de bootjes een dak. Als we weer aanleggen is het gelukkig droog want er wacht ons nog een behoorlijke wandeling naar onze lunch. Echt een mega lunch in meerdere opzichten: superheerlijke en supergrote garnalen (afgepeld bijna net zo groot als een kleine banaan).

Dag 5
Vandaag moeten we vroeg op. We verbazen ons over de 24-uur drukte, 's avonds laat is het druk op straat, maar ook nu 's morgens om 5:30 uur is het weer druk. De reden van ons vroege avontuur is ons bezoek aan een drijvende markt. Nadat we deze hebben bewonderd varen we nog een stukje door en leggen we een heel stuk verder aan bij een nog weinig toeristisch dorpje. Na een heerlijke lunch varen we weer terug naar onze overnachtingsplaats. 's Avonds hebben we weer een heerlijk diner. Voor het eten kan je gerust naar Vietnam gaan, mager, gezond en HEEL erg lekker.

Dag 6
Vandaag hebben we een lange busreis voor de boeg, maar het blijkt de moeite waard. We gaan de Cao Dai tempel in Tay Ninh bezoeken. Cao Dai is een streven naar een ideaal geloof en combineert elementen van het boeddhisme, christendom en in mindere mate confusianisme, taoïsme en islam. De Kerk en de gelovigen zelf zijn erg kleurrijk uitgerust.

Op de terugreis naar Ho Chi Minh City bezoeken we eerst nog de beruchte Cu Chi tunnels. Er zijn niet alleen tunnels, het lijkt wel of er hele dorpen onder de grond waren tijdens de oorlog, in ieder gevallen waren er commandocentra, voorraadkamers, slaapruimtes en operatieruimtes onder de grond. Het hele verhaal dat ons wordt verteld, de foto's en film in het bezoekerscentum en het zien van de tunnels zelf, maken erg veel indruk op ons.

Dag 7
Vandaag reizen we per vliegtuig naar Hoi An. Eenmaal geland maken we nog een stop bij een marmerenbeeldenfabriek. Heel bijzonder om te zien hoe ze van een lelijk stuk rots, een machtig kunstwerk maken. In Hoi An bijven we een paar nachten en daar zijn we blij om want het stadje doet gelijk bij aankomst al erg gezellig aan.

Dag 8
In Hoi An maken we een mooie wandeling en komen we langs heel veel kleine kleding ateliers. In een van deze ateliers krijgen we het gehele proces van rups tot zijde tot kleding te zien. 's Middags huren we fietsen om naar het strand te gaan, lekker met z'n tweeën. Tenminste dat was onze hoop, we zitten nog geen vijf minuten en we hebben al minstens vijf verkoopsters om ons heen verzameld: pedicure, fruit, drinken, massage etc. worden ons aangeboden. Heerlijk genieten van de zon en het zand zal nog even moeten wachten. Na een kwartiertje geven ze het op, maar wij nog eens een kwartiertje later ook. Wij zijn nu eenmaal geen strandmensen. We genieten op onze fietsen van de bijzondere omgeving die voornamelijk uit rijstvelden bestaat. Op het dak van ons hotel is een zwembad, hier nemen we nog even een verfrissende duik.

Dag 9
Vandaag hebben we een behoorlijke reis voor de boeg. De afstand is niet echt heel groot, maar de kwaliteit van de weg is heel slecht. De route die we rijden is gelukkig wel heel mooi en aan het einde van de dag komen we aan in Hué, de keizerstad. Onze reisleider vertelt ons dat de keizer de mooiste vrouwen uit heel Vietnam haalde en deze om zich heen wilde, dat is de reden dat ook vandaag de dag de vrouwen in Hué het mooist zijn. En zo blijkt, het is geen sprookje de meeste vrouwen die we zien in Hué zijn mooier dan in de rest van Vietnam.  

Dag 10
Vandaag bezoeken we overdag de Citadel, waar ooit de verboden Paarse stad met paleizen stond. Deze avond hebben we een keizerlijk diner, op een boot. We krijgen Vietnamese Kimono's aan en een hoofddeksel op. Het eten dat op tafel verschijnt is de ene keer nog leuker versierd dan de andere keer, gewoon zonde om op te eten.         

Dag 11
Voor deze dag  hebben we weer een boottochtje op de planning staan. We gaan varen over de Parfumrivier, die haar naam te danken heeft aan de bloemen aan de oever. Onze boot legt aan bij de Thien Mu Pagode, het symbool van Hué. Hiervandaan varen we verder naar het gebied waar de vroegere keizers zijn begraven. Deze avond hebben we een waterpoppen-theater-voorstelling en weer een heelijk diner.

Dag 12
Op het programma van vandaag staat de het prachtige natuurgebied van Halong Bay. De baai van Halong bestaat uit heel veel kleine, rotsachtige eilanden en tropische stranden. Onze lunch hebben we op de boot terwijl we door al dat prachtigs heen varen. Helaas is onze kapitein ons niet goed gezind, want normaal hoort er ook nog een beetje zwemmen vanaf de onbewoonde tropische eilandjes bij, maar dat vond hij vandaag blijkbaar teveel werk. Wel leggen we aan bij een iets groter eilandje waar zich een hele mooie grot bevindt.

Dag 13
Onderweg naar onze bestemming van vandaag passeren we heel veel rijstvelden. De Vietnamezen gebruiken het asfalt van de weg niet alleen om zich over te verplaatsen maar kennelijk heeft het ook nog een andere nuttige bestemming: rijst drogen. Zeker als je dit voor de eerste keer ziet is dit best een beetje vreemd. Aangekomen in de Vallei hebben we de keuze: of naar een oude tempel wandelen, of naar een uitzichtpunt. De keuze voor mij is makkelijk, maar Rob wil eigenlijk niet kiezen, dus toen hij het uitzichtpunt goed had bekeken is hij heel snel naar beneden gelopen en heeft hij ook de tempel nog bekeken. Dit had hij mij van te voren niet verteld, misschien had hij het ook pas onderweg bedacht toen de rest van de groep niet al te snel bleek te lopen, dus ik was best even verbaasd toen hij ook de tempel binnen kwam.

Dag 14
Voor de verandering gaan we vandaag weer varen. Nu door een vallei met hoge rotspartijen waar tussen rijstvelden gelegen zijn. Onze groep wordt verdeeld over verschillende kleine bootjes. Op het einde van de vallei bevinden zich nog meer kleine bootjes, waarin allemaal Vietnamezen zitten die iets aan ons willen verkopen: t-shirts, kleedjes, drinken. Souvenirs hoeven we niet maar een blikje drinken gaat er in het dorstige Vietnam altijd wel in. 's middags bezoeken we nog het kunstmuseum en de Tempel der Literatuur.

Dag 15
Vandaag is het al weer de laatste dag van deze bijzondere reis. Nog even wat laatste souvenirs inslaan en nog een keer lekker uit eten. De markt met alle geuren en kleuren bezoeken en een wandeling maken door wijken van Hanoi waar we nog niet waren geweest. Tijdens deze wandeling vangen we nog wat typische plaatjes op foto: de kapper en de kuikenboer.  Laat op de avond vertrekt ons vliegtuig weer naar...

Dag 16
Ja dat is waar ook: Parijs. Na aankomst in Parijs is het is nog wel wat uurtjes rijden, maar we hoeven gelukkig niet naar Groningen dat scheelt. We kijken terug op een hele mooie ervaring.

Ik ben erg benieuwd naar je reactie op mijn verhaal, laat een berichtje achter in mijn gastenboek

homepage   vakantie  uitstapjes gastenboek