homepage  vakantie  uitstapjes gastenboek

Cuba

8 tot en met 23 februari 2006

Op 7 februari zijn we alvast naar Amsterdam gereden. Hier hebben we overnacht bij een Van der Valk hotel en konden we gedurende onze gehele vakantie gratis parkeren, Fijn geen ochtendspits en een rustig en lekker luxe begin van onze vakantie. Dit zouden we de volgende keer weer wel willen maar helaas is deze mogelijkheid per 1 maart afgeschaft.

Dag 1
De eerste dag is een echte reisdag, we zijn om 9 uur 's morgens op Schiphol aangekomen en pas laat in de avond in Holguin geland. (Na 9 uur achter een wiebelende passagier, met rugleuning maximaal naar achteren, te hebben gezeten en een heel glas appelsap over mijn broek te hebben gekregen in het vliegtuig was ik behoorlijk gaar). Na het landen "snel" nog even geld opnemen op het vliegveld (vier wachtenden voor ons betekende drie kwartier wachten). Vanuit het vliegveld in Holguin worden we met een busje naar ons hotel in Guardalavaca gebracht. Vermoeid en niet erg vrolijk komen we in ons hotel aan. We zijn behoorlijk door elkaar geschud in het busje, we zijn als laatste afgezet bij het hotel en daar aangekomen begrijpt het personeel niets van onze papieren.  Op de kamer hangt een aftandse airco en de kamer is klein, muf en klam en als Rob dan vraagt of ik een huisdier besteld heb voor in de badkamer zakt het laatste beetje moed me in mijn schoenen. Hier blijven we drie nachten.


Dag 2

Gelukkig ziet het hotelcomplex en onze kamer er bij daglicht en na een beetje slaap al een stuk beter uit. En de vakantie blijkt toch goed te beginnen, Lekker all-inclusive voor twee dagen, fijn zonnetje en zo'n groot complex dat we een plattegrond nodig hebben (en dit is echt waar) om alle verschillende restaurants te vinden die het complex telt. En ja bij all-inclusive wil je ze wel allemaal gehad hebben. Vandaag krijgen we onze auto, maar helaas met een kapotte handrem, hier moeten we het een dagje mee doen, de volgende dag zal hij worden gemaakt. In een land als Cuba wil je, zeker als je Spaans zo slecht is als het onze, een auto waar je op kunt vertrouwen, want de wegen zijn slecht, de afstanden groot en de Cubanen zijn erg langzaam dus de wachttijden kunnen enorm worden als je iets nodig hebt. (Later in onze vakantie zijn we een toerist met kapotte auto tegen gekomen en die stond al drie uur op hulp te wachten en hoe lang hij er uiteindelijk gestaan heeft weten we niet). Na een korte uitleg van de reisleider wordt het hoog tijd om op eigen houtje een stukje Cuba te gaan verkennen.Vandaag staat het stadje Banes op het programma, en nadat we kennis gemaakt hebben met de slechte Cubaanse keuken (eten was nog half bevroren) lopen we door het weinig toeristische stadje. Ik moet nog wel een beetje wennen aan de Cubaanse vriendelijkheid (bedoelen ze het echt goed of willen ze me geld afhandig maken?). In Banes hebben we een museum bezocht dat volgens onze Capitool gids zeer de moeite waard was, misschien zijn we inmiddels verwend, maar in een gemiddelde vitrine van een Nederlands museum ligt net zoveel historie als hier in het hele museum. Wat wel heel leuk was om te zien was de manier waarop ze er in Cuba mee omgaan. We kregen een persoonlijke rondleiding en ik heb zelfs een paar museumstukken vast mogen houden. 

Op de zeer hobbelige terugweg bekijken we dit stukje cuba nog eens goed. Overal rijden paard-en-wagens en komen we alle denkbare vervoersmiddelen uit de afgelopen eeuw tegen. De huisjes zijn klein en zeer eenvoudig, maar overal hangt superschone was buiten en alle tuinen zijn prima verzorgd. 

Dag 3
Terug naar het verhuurbedrijf om de auto te laten maken. Al vindt de Cubaan die we aantreffen het onzin, je kunt toch best zonder handrem rond gaan rijden. Gelukkig verandert hij van mening nadat hij een stukje met de auto gereden heeft en bijna tegen zijn voorligger aanrijdt bij het parkeren omdat hij op een helling is gaan staan. De reparatie zou een half uurtje duren maar na 2 uur blijkt het onmogelijk om de handrem te repareren. We hadden een Peugeot 307 gehuurd, maar die had hij geen meer, het alternatief was een 206 of een 306. Waarbij de 306 gebreken zou vertonen (geen optie dus) en de 206 standaard in onze reis had gezeten maar die vonden wij te klein om in twee weken 2500 km in door te brengen op slechte weg (lees: - en dus heel veel tijd). Na heel veel bellen en op en neer lopen, kletsen met collega's, heel veel handen schudden en naar schatting 20 cigaretten kwam onze Cubaan met de oplossing: 307 automaat. Hè hè, het kost bijna een halve dag, maar dan heb je ook wat. Hoog tijd om te gaan lunchen dus maar even terug naar onze all-inclusive alvorens we naar Holguin gaan.

We besluiten binnendoor naar Holguin te gaan, want zo blijkt uit onze gids dan komen we nog interessante stukken cuba tegen. Een leuk vissersdorpje maar helaas ook een heel stuk bijna onbegaanbare onverharde weg, beebje had vast de tijd van zijn/haar leven, met al dat heen en weer geschommel. In Holguin krijgen we een persoonlijke rondleiding van een Cubaan die graag een lift terug naar onze overnachtingsplaats wil, en omdat hij heel goed Engels spreekt is het voor ons een goede manier om onze vragen over Cuba beantwoord te krijgen. 

Dag 4
Vandaag rijden we naar het volgende hotel in Santiage de Cuba, over een hele mooie weg met heel veel kuilen. Na het bezoeken van de beroemdste kerk van Cuba komen we aan in Santiago de Cuba. Omdat het al wat later op de middag is (250 km rijdt je in cuba niet in 2,5 maar in 4,5 uur) besluiten we eerst even Santiago te bekijken, voor je het weet is alles dicht.

Hierna hebben we de zoektocht naar ons hotel gestart. We zouden een hotelbeschrijving krijgen in Cuba, helaas hadden ze die niet. Ondanks het ontbreken van een goede omschrijving, een beperkte kaart en vooral geen bordjes met straat- of plaatsnamen hebben we na lang zoeken en veel vragen uiteindelijk ons hotel gevonden (het bleek van naam veranderd te zijn, als we dat hadden geweten dan hadden we in dit geval wel bordjes kunnen volgen). Het bleek een soort van villa dorpje te zijn, per oude villa 2 of meer kamers ingericht als hotel kamer, heel bijzonder. Echt vergane glorie, de luxe van 50 jaar geleden. Zo is overigens heel de straat waarin het hotel staat. Zo zonde. De villa's van het hotel zitten goed in de verf, helaas voor de andere villa's gaat zelfs dit niet op. 's avonds terug naar het centrum om te dineren.
 

Dag 5
Nabij Santiago de Cuba is Parque Baconao gelegen. Hier gaan we vandaag naartoe, tenminste als we de juiste weg kunnen vinden, dit is erg lastig door het ontbreken van borden, of ze verkeren in een onleesbare staat (zie foto). Na een mooie route door de natuur komen wij bij ons uitzichtpunt, om tot de top te komen moeten we nog wel 459 treden klimmen, maar het resultaat blijkt de moeite waard. Na het uitzichtpunt rijden we door naar een oude koffieplantage (UNESCO), deze koffieplantage verkeert nog in een goede staat, dit in tegenstelling tot de meeste andere in de omgeving.

De route die door het Parque loopt, gaat voor een groot deel dicht langs de kust, maar voor we hier stoppen willen we tot het einde rijden, hier ligt nog een mooie Laguna en hopelijk ook een plekje om te lunchen. Bij de Laguna blijkt een heel recratiepark aangelegd te zijn, met een prima restaurant en hier maken we ook nog een privé boottochtje. Uit de Capitoolgids halen we een heel bijzonder restaurant, dat in dezelfde straat als ons hotel blijkt te liggen. De uitstraling is heel luxe, maar de prijs blijkt mee te vallen, lekker op veranda hebben we heerlijk genoten van het eten en ons uitzicht. 

Dag 6
Castillo del Morro is vandaag onze eerste bezienswaardigheid. Ik heb niet geteld, maar helmaal tot aan het onderste niveau had het kasteel volgens mij bijna net zoveel treden als ons uitzichtpunt gisteren. Hoe verder we naar beneden gaan, hoe harder het waait, we waaien bijna weg. In de bovenste niveaus zijn ook kamers ingericht met uitleg over de geschiedenis van Cuba en de piraterij. Op de afbeeldingen staat ook de Nederlandse piraat Piet Heyn, deze is vriendelijk getekend en ook de verhalen zijn erg positief dit in tegenstelling tot piraat Francis Nau, de slechtheid is van zijn gezicht af te lezen -grappig is dat als je de tijd neemt spaanse tekst best te lezen is-. 's Middags stonden er nog twee musea op het programma, deze bleken in tegenstelling tot onze informatie gesloten te zijn. Er blijkt nog een mooie route in de omgeving in onze gids te staan, maar eigenlijk is het hiervoor al aan de late kant. We besluiten gewoon een stukje van de route te gaan doen. Achteraf bleek het begin van de route juist het minst interessante stukje te zijn, maar de weg naar het begin van de route was zeker de moeite waard, de wijken waardoor we rijden zijn erg indrukwekkend door hun eenvoud. 's Avonds blijkt het restaurant dat we gepland hadden gesloten, maar er staan behulpzame Cubanen te wachten om mensen zoals ons door te leiden naar een ander restaurant. Helaas, zo bleek, hadden we beter zelf iets uit kunnen zoeken, we hebben nog nooit zo slecht gegeten (alhoewel gegeten, we hebben allebei eigenlijk niets op). Achteraf hadden we beter nog een keertje bij die van gisteren kunnen gaan eten.

Dag 7
Vandaag rijden van van Santiage de Cuba naar Camagüay. Dit is een lange rit van 328 km. Gelukkig is er een heel stuk snelweg (die af en toe midden door een dorpje gaat en dan ook ineens een zandweg wordt). Op de foto zie je de snelweg, en let wel het is spits!!! Het hotel waar we overnachten heeft hele kleine kamers, maar wel heel sfeervol. Na een mooie wandeling door het dorpje belanden we in een bijzonder café waar we gezelschap krijgen van een dronken Ier die veel sterke verhalen vertelt. Aangenaam gezelschap voor even en het is een verademing om weer eens makkelijk met iemand anders te kunnen communiceren.

Dag 8
Na een relatief korte autorit komen we in ons volgende overnachtingsplaatsje aan, Sancti Spiritus hier slapen we twee nachten. We besluiten echter nog een stukje door te rijden, in het plaatsje zelf is namelijk niet veel te doen en 100 km verder is de plaats Sancti Spiritus gelegen, hier komen we als we meteen doorrijden rond lunchtijd aan. Dit prachtige dorpje is beschermd door Unesco en heeft een unieke uitstraling, het is net of we 50 jaar terug in de tijd reizen. De straten zijn bijna autovrij en de auto's die er staan zijn bijna uitsluitend oude amerikanen.

De huisjes zitten goed in de vrolijk gekleurde verf en het zonnetje is heerlijk gaan schijnen. Op de een-na-laatste foto zie een meisje in schooluniform, zo hebben we er een heleboel gezien. Om onze huwelijksdag te vieren, vandaag zijn we namelijk drie jaar getrouwd nemen we een heerlijke coctail in de bar van een van de hotels.
 

Dag 9
Vandaag staat er een stukje Cubaanse natuur op het programma. Nadat er weer helemaal niets aangegeven stond hebben we na een half uurtje ronddwalen toch het begin van de route gevonden. Maar blijkbaar niet als enige als we de toegangsprijs horen. Omdat er eigenlijk geen alternatief programma is besluiten we deze toch maar te betalen en te beginnen aan een mooie wandeling naar een nog veel mooiere waterval. Tenminste als ik de foto's bekijk. De route bleek voor mij te moeilijk en naar 200 meter ben ik omgedraaid. Moe worden vind ik niet erg, maar vallen doe ik toch liever niet (en nu met beebje in mijn buik neem al helemaal geen risico). Gelukkig was er bij het begin van de wandeling een gezellige schommel bar waar ik onder het genot van een drankje rustig heb zitten wachten.

Dag 10
Vandaag staat er weer een behoorlijke tocht op het programma, 245 km, maar omdat we al richting Havana gaan worden de wegen steeds beter. Het eerste stukje van de weg kennen we al en dit is onze laatste kans om nog even de uitzichttoren te bestijgen die we al vier keer gepasseerd zijn. Het uitzicht bestaat voornamelijk uit suikerrietvelden en onder aan de uitzichttoren staat het huis van de vroegere suikerplantagebaas Hier hebben we de gelegenheid om zelf suikerriet uit te persen en te proeven. Daarna rijden we door en zijn we rond een uur of twee bijna bij onze eindbestemming. Net voor we hier aankomen staat eerst onze bezienswaardigheid voor vandaag op het programma. Een hele grote Botanische tuin. Hier hebben we heel veel soorten palmen, inheemse bloemen en planten, 20 meter hoge bamboe en veel-stammige-bomen (1 boom kan dan een mini-bosje lijken) gezien. Omdat er niet echt paden zijn wanen wij ons echt in de ongerepte natuur. Helaas ontdekken we ook nog een, voor ons nieuwe, plantensoort, namelijk eentje die een soort van klittenbandbolletjes produceert. We zitten tot onze knieën onder. Omdat ze zich lastig laten verwijderen zitten we allebei ruim een half uur te plukken. Voor we uit de botanische tuin vertrekken vragen we gelukkig aan de barman aldaar of hij weet waar ons hotel ligt, we blijken er namelijk net voorbij te zijn en volgens onze gegevens dachten we dat we nog 20 km verderop zou liggen. Bij ons hotel aangekomen krijgen we tot onze verbazing te horen dat we zijn omgeboekt, maar dit lijkt gunstig uit te pakken, hierdoor hebben we weer een all-inclusive resort te pakken (niet luxe maar toch).

Dag 11
Vandaag rijden we naar onze laatste overnachtingsplaats: de hoofdstad Havana. Halverwege hebben we gaan we nog naar een krokodillenfarm, leuk om te zien, maar eigenlijk veel te duur (we zijn natuurlijk wel verwend met de nederlandse dierentuinen). Wat wel heel leuk was, was dat ik nog een krokodil(letje) heb vastgehouden. In de auto krijg ik van Rob nog een beetje Spaanse les als ik vraag waarom er op de borden Habana staat en niet Havana. De Spanjaarden spreken namelijk de B uit als een V en de V spreken ze uit als een B, dat verklaart ook waarom ze onze naam nooit konden vinden in het hotel als we deze opnoemde. Tot onze verbazing en met een beetje mazzel hebben we ons hotel zo gevonden. Tijd om Havana alvast een beetje te verkennen, na een beetje langs de kade te hebben gewandeld rijden we door naar het oude centrum en na onze eerste wandeling uit de Capitoolgids, welke ons meteen al langs de plaats waar Havana ooit begonnen is leidde, hebben we bijzonder lekker gegeten, in een betaalbaar restaurant midden op een historisch pleintje in het Havana Vieje .

Dag 12

Vandaag is het weer tijd voor een beetje cultuur. Het is zondag en de openingstijden zijn beperkt vandaag, maar geen nood we hebben ons programma daar zo goed mogelijk op afgestemd. We beginnen bij Palacio de los Capitanes Generales (een voormalig paleis dat nu dienst doet als museum). Hier is onder andere het oudste koloniale monument van cuba te bezichtigen (1e foto links). Het lijkt bijna wel een speurtocht om alle  belangrijke stukken die in de gids zijn aangegeven ook in het museum terug te vinden, want de plaatsen waar ze staan kloppen totaal niet met de omschrijving, dit zorgde wel voor een extra dimensie. Het enige wat klopte was dat het beeld van Columbus op de binnenplaatst stond. Daarna voert onze wandeling ons langs Plaza de Catedral, hier zitten vrouwen in koloniale kostuums de toekomst te voorspellen (hè balen ik versta geen spaans). In 1994 heeft de Paus de aan dit plein gelegen cathedraal bezocht (wij in 2006, net op tijd want eigenlijk ging hij net op slot). We besluiten te voet naar een andere wijk in Havana te gaan. Tijdens deze wandeling naar het Capitool komen we bijna alle mogelijke vormen van Cubaans vervoer tegen. De paarse bus is in plaats gekomen van de metro die ze eigenlijk zouden krijgen. De metro had ik nog wel willen proberen, maar hier bleef ik toch liever buiten staan, echt als sardientjes (28 graden, zon en geen airco). Dan ga ik liever voor de coco-taxi die daarnaast te zien is. Uiteraard hebben we het Capitool ook van binnen bekeken, er bleek zelfs een terras te zijn, perfecte locatie, heerlijk uitzicht en prima broodjes. Onze lunch was dus weer geregeld. Na nog een stukje gewandeld te hebben vonden we het wel genoeg voor vandaag en hebben we lekker een boekje gelezen in ons hotel.   

 

Dag 13
Na de drukte van de stad vluchten we vandaag de natuur weer in. Ten westen van Havana is Pinar del Rio gelegen. Een heel bijzonder en afwisselend gebied. Het is een eind rijden, maar er is veel te zien. Weer de bijna klassieke zoektocht naar de juiste weg, maar uiteindelijk komen we er toch. We beginnen met het bezichtigen van een tabaksplantage, omdat er wederom geen borden zijn zijn we de enige toeristen op deze plantage en krijgen we een persoonlijke rondleiding. Wat mij betreft een van de hoogtepunten van onze vakantie, Sigaren en alles wat daarbij hoort is natuurlijk het bekendste handelsmerk van Cuba. Na het bezichtigen van de plantage rijden we nog dwars door een natuurpark vol met Mogotes; dit zijn bijzonder gevormde bergen die gevormd zijn uit het oude kalksteenplateau. Na het bezichtigen (en bevaren) van een grot doen we nog een bijzonder sfeervol terrasje aan en is de dag alweer voorbij. Tijd om terug te rijden, want zonder verlichting of bordjes en met heel veel kuilen is het zaak om voor het donker thuis te zijn. Onze toeristische route maakt het nog even spannend maar net met het laatste restje schemer rijden wij Havana weer binnen, een pizza bij ons eigen hotel gaat er nu prima in.
 


Dag 14
Gisteren hebben we de plantage gezien, leuk maar hier worden de sigaren natuurlijk niet gemaakt. Daarom bezoeken we vandaag de sigarenfabriek. Helaas mogen wij hier geen foto's maken, maar op internet heb ik gelukkig nog wel wat plaatjes kunnen vinden die een aardige indruk geven van hoe het er binnen uitziet.
Vandaag is het onze laatste volledige dag in Havana en het is belangrijk dat we alles wat we nog graag willen zien/doen vandaag doen. Na de sigarenfabriek staat het Jose Marti-monument bovenaan Rob zijn verlanglijstje. Dit is een hoge toren, waarvan de lift ons hoog boven Havana brengt en voor een mooit uitzicht over de stad zorgt. Misschien had je hem al gemist, last but not least, nou ja bijna dan, de rumfabriek. De oorsprong van de Havana Club Rum. De rondleiding maakt ons helaas niet wijzer, we weten nu dat de suikerriet een belangrijke rol speelt in het rum-productie-proces, maar verder....zullen we het moeten doen met de souvenirs (voor eigen gebruik!) en verlaten we de fabriek. Kris kras door de stad zo voelt het een beetje vandaag. Na een bezoek aan en van 's werelds grootste begraafplaatsen (2 miljoen graven) waar tussen zelfs enkele asfaltwegen voor het autoverkeer zijn aangelegd vinden we dat we genoeg gereden hebben. Het is weer tijd voor een wandeling. Aan het begin van onze wandeling vinden we een heel gezellig restaurantje waar we vanavond zullen gaan eten. Verder voert de wandeling ons langs enkele van de velen bioscopen en eindigt hij op het terras van een ***** hotel met uitzicht op het water. Omdat de weg terug hetzelde zou zijn als de heenweg laten we ons door een cocotaxi afzetten bij onze auto. 

Dag 15
Vandaag nog een half dagje havanna en daarna is de vakantie afgelopen. Aan de andere kant van het water rest ons nog het bezoeken van een beeld en de vesting waar we al drie dagen naar gekeken hebben. En omdat we Cuba niet willen verlaten zonder de hagelwitte stranden met onze eigen ogen gezien te hebben laten we het vliegveld nog even links liggen en rijden we door naar de bekende badplaats Varadero en lopen we lekker brutaal door een luxe hotel naar hun privestrand. Hier genieten we even van de rust, maar dan is het toch echt tijd om naar het vliegveld te gaan. Om drie uur hebben we de auto ingeleverd en zijn we gaan inchecken. Helaas blijken we in het vliegtuig de stoelen achter de ruststoelen van de stewardessen te hebben en zitten we weer heel de reis achter volledig neergeklapte stoelen en tegen een heel saai gordijntje aan te kijken. De stewardess die voor mij zit blijkt ook weer heel wiebelig. Echt waar, zelfs Rob heeft het gezien; ik zit altijd achter een zeer veel bewegend persoon en dat is best irritant. Maar gelukkig is het een nachtvlucht en proberen we wat te rusten en te slapen.

Dag 16
Na een rustige terugvlucht landen we precies op tijd op Schiphol. Helaas staat er nog een ander vliegtuig voor onze gate, hierdoor lopen we alsnog een half uur vertraging op. Bij de bagageband is onze koffer als een van de eerste en daar hebben we veel mazzel bij, hierdoor hebben we namelijk nog precies ons trasfer-busje naar de auto (deze rijdt om de 40 min.). Rond lunchtijd zijn we weer in Tilburg. Heerlijk om weer thuis te zijn, en net als altijd is een van de eerste dingen die we doen als we net terug zijn van vakantie.......het maken van nieuwe vakantieplannnen.

Hopelijk heb je van mijn verslag genoten, het is een beetje langer geworden dan ik me had voorgenomen. Ben erg benieuwd naar je reactie.

 

homepage  vakantie  uitstapjes gastenboek