homepage  vakantie   gastenboek

Duitsland

13 tot en met 22 augustus 2006

Dag 1
Vandaag gaan we naar Duistland. We beginnen onze vakantie lekker rustig en vertrekken pas tegen het einde van de ochtend. Heerlijk een keer geen gestress om bijvoorbeeld een vliegtuig te halen. Onze bestemming van vandaag hebben we als van te voren bedacht: Marburg. Hier was ik tien jaar geleden al een keer geweest met een vriendin en het leek me erg leuk om hier weer een keertje naar terug te gaan samen met Rob. Echt veel kon ik me er niet meer van herinneren. Omdat het al wat later op de middag was toen we aankwamen, hebben we eerst het slot bekeken en daarna pas een kamer gezocht. Na een gezellig wandeling vinden we een erg leuk terras voor ons avondeten. Het eten was zo lekker dat we vreesden dat we heel de vakantie niet meer zo goed zouden eten.

Dag 2
's Morgens hebben we de rest van de sfeervolle straatjes van Marburg verkend om vervolgens rond het middaguur via Giessen door te rijden naar Bad Homburg. Het is na een wat koude ochtend heerlijk weer geworden en in Bad Homburg gaan we hier dan ook van genieten op een terrasje. Wat ons meteen opvalt is dat er in Duitsland gruwelijk veel wespen zijn (en zo herinneren we ons: vroeger was dat ook al zo). Tegen de avond rijden we door naar Michelstadt, hier dineren en overnachten we. Michelstadt is een klein pitoresk dorpje met een heel bijzonder raadhuis uit 1484. Tegenover het Raadhuis is een brouwerij met daarin een bistro (of was het nou anders om) waar we zo mogelijk nog lekkerder hebben gegeten dan gisteren.

Dag 3
Vandaag staat Kasteel Heidelberg op ons programma. Nou ja kasteel, wat mij betreft valt het toch meer onder de categorie ruïnes. In het kasteel bekijken we ook het Apothekersmuseum en een super groot wijnvat (inhoud bijna 222.000 liter). Erg riskant: je zou maar een slechte wijn treffen. Aan de voet van Kasteel Heidelberg is het dorpje Heidelberg gelegen. In onze Capitoolgids staat een leuke stadswandeling zo weten we zeker dat we alles zien. Na een over heerlijke lunch (Thai's) rijden we door naar Schwäbisch Hall. Hier treffen we onder andere heel veel oude, maar ook hele grote vakwerkhuizen aan.

Dag 4
Als kind ben ik met mijn ouders vaak in Duistland geweest en denk nu steeds dingen te herkennen van toen. Zo ook Ludwigsburg waar we vandaag zijn. Dit bij Stuttgart gelegen paleis wordt ook wel het "Versailles van Zwaben" genoemd. Terecht wat mij betreft. Erg indrukwekkend. Bij de entree kunnen we kiezen welke delen we willen zien (en dus betalen). Wij besluiten voor het volledige complex te gaan. Via de sprookjestuinen wandelen we naar het Jachthuis waar we een korte rondleiding krijgen. Vervolgens gaan we via het terras en paleistuinen naar het eigenlijke paleis. Hier start één keer per dag een engelstalige rondleiding (het volgen van Duits valt me toch wel tegen). De rondleiding blijkt twee uur te duren en 60 van de 480 kamers van het paleis te omvatten. Ludwigsburg bleek een dagvullend programma, we gaan overnachten nabij Tübingen en dineren in een sfeervolle biertuin aan de rivier.

Dag 5
Van Tübingen rijden we door naar Lichtenstein. In Lichtenstein (niet te verwarren met Liechtenstein) staat een romanstisch kasteel. De schrijver Wilhem Hauff vond dit blijkbaar ook en heeft het kasteel vereeuwigd in een Roman. Het kasteel werd erg druk bezocht er waren minstens vijf rondleidingen tegelijk bezig. Na een korte wandeling naar een ruïne in de omgeving van dit kasteel en een wederom overheerlijke lunch rijden we naar Sigmaringen om voor de afwisseling een kasteel te bezoeken. Ook hier weer een rondleiding. Voor de overnachting rijden we nog een klein stukje door naar de Bodensee. Heerlijk dineren aan de waterkant.

Dag 6
In de Bodensee is een klein bloemeneilandje gelegen, Mainau genaamd. We hadden gepland om hier de ochtend door te brengen, maar dit werd bijna een hele dag. Het eiland was iets groter dan we hadden verwacht en het weer was zo goed dat het wandelen door de tuinen in Mainau ons erg goed beviel. Naast de verschillende bloemen-kunstwerken, een waar paleis (nu maar een keertje niet naar binnen) en heel mooi aangelegde tuinen is er ook nog een hele mooie vlindertuin op het eiland te bewonderen.

Dag 7
Op Discovery had Rob onlangs een hele interessante documantaire gezien over Zeppelins en het Zeppelin Museum in Friedrichshafen. Niet geheel toevallig lag dit op onze route. Ook hier liep ons programma weer behoorlijk uit. Maar ach, we hebben geen vaste planning en het is vakantie dus wat maakt het uit. In het museum wordt er van alles uitgelegd over de technische kant van de Zeppelin, de geschiedenis en de toekomstmogelijkheden hiervan. Ook laten ze zien door middel van een gedeeltelijke replica hoe groot zo'n Zeppelin daadwerkelijk is: 250 meter. Het museum was erg interessant, maar toch iets meer een mannen-aangelegenheid. 's Middags zijn we nog even naar Ravensbrug gereden (je weet wel van de puzzels).

Dag 8
Vandaag is het weer helaas niet echt goed, maar gelukkig hebben gepland om een stukje te gaan rijden. Door de Deutsche Alphenstraβe. Dit is een mooie route door de Duitse Alpen. Helaas zijn de vergezichten nu niet zo goed te zien. Onderweg passeren we het beroemde Kasteel Neuschwanstein. We besluiten door te rijden, we zijn hier vroeger allebei al geweest en we hebben even genoeg van de paleisen en kastelen. Onze volgende stop is in Oberammergau, waar ik ondanks dat het zondag is, mijn hart helemaal op kan halen aan heel veel leuke winkeltjes. Vervolgens rijden we door naar Ettal waar we en hele mooie Barokke Benedictijner Abdij bekijken. Tegen de lunch arriveren we in Garmisch Partenkrichen. Helaas is het nog steeds regenachtig en gaan we na de lunch maar weer verder. Gelukkig begint de lucht even later op te klaren en genieten we, in de zon, aan het water van een drankje. 's Avonds maken we nog een mooie wandeling met uitzicht op het dorpje waar we gaan overnachten.

Dag 9
De Deutsche Alphenstraβe waar we gisteren al een groot deel van hebben gereden is nog lang niet afgelopen. En er staat ons vandaag dus nog een hele mooie tocht te wachten. Door het vochtige weer van gisteren zien we vandaag de wolken op bijzonder mooi opstijgen tussen de bergen. Het eindpunt van de Alphenstraβe is ongeveer bij de koningssee. Een van de hoogste meren in Duitsland. Hier maken we een mooie boottocht naar een Rusisch ogend kerkje. Vanuit de bood hebben we ook nog zicht op het Adelaarsnest van Hitler. Na de boottocht rijden we nog een beetje rond in deze mooie omgeving.
 

Dag 10
Omdat het weer ook de komende dagen niet echt op lijkt te gaan knappen beginnen we vandaag met onze terugreis. Geheel in de trend van de rest van onze vakantie doen we dit op ons gemakje. Op ongeveer eenderde van de terugreis ligt Neurenberg. In deze mooie stad stoppen we een paar uur en pikken nog een paar zonnentraaltjes mee. Het is druk op de Duitseautowegen. Rond de spits verlaten we de snelweg om in koningswinter even wat te gaan eten bij restaurant Kartoffeln. De laatste loodjes van de terugreis breken aan en we zijn allebei erg blij als we weer thuis zijn. Eenmaal thuisgekomen kunnen we weer gaan dromen over onze volgende bestemming.

 

Ik ben erg benieuwd naar je reactie op mijn verhaal, laat een berichtje achter in mijn gastenboek

 

 

homepage  vakantie  gastenboek