Homepage     uitstapjes

Een -eet-ervaring in Restaurant Parkheuvel in Rottedam

Al bijna drie jaar roepen wij (Rob, Marcel, Erik en ik): "We moeten eens een keer gaan eten bij Restaurant Parkheuvel in Rotterdam". Dit Restaurant heeft drie Michelinsterren en het lijkt ons wel een keer leuk om deze kwaliteit te gaan proeven en de sfeer te ervaren. Eindelijk hebben we een datum geprikt en de reservering wordt gemaakt voor 14 januari 2006.

Op de avond van 14 januari, bijna aangekomen bij het restaurant blijkt dat we er door werkzaamheden lastig kunnen komen. Via de omleidingsbordjes lijken we het uiteindelijk toch te gaan vinden. In de auto worden al grapjes gemaakt over Valet-parking, de beste manier om een auto te ontvreemden. Een lichte twijfel hadden we dan ook toen onze auto voor de deur tot stilstand werd gewenkt door een charmante heer en ook nog door hem gevraagd werd om onze auto te mogen parkeren. We hebben deze heer (gelukkig, zo bleek, geheel terrecht) het vertouwen maar gegeven en wij zijn uitgestapt en via de trap (zie plaatje) naar de entree gelopen. Hier werden we ontvangen door een groot aantal medewerkers dat onze naam al wist (heel mysterieus op zeer subtiele wijze doorgegeven door onze Valet-parker) en we werden, na het afgeven van mijn jas,  naar de lounge geleid.

Onder het genot van een welkomscoctail en een pre-apperatief (stokbrood met gerookt vlees, bleekselderij en andere culinaire hoogstandje) hebben we de kaart bestudeerd (voor de vorm, thuis hadden we al besloten om voor het ultieme menu te gaan). Een kleine teleurstelling ontstond doordat het menu afweek van hetgeen wij op internet gelezen hadden, daar waren het namelijk zeven gangen en nu nog maar zes. Onze informatie bleek verouderd (we hadden ook al twee weken geleden gekeken), maar dit mocht de pret niet drukken ook nu zag het "Menu Parkheuvel" er smaakvol uit.

MENU PARKHEUVEL
 

Kreeft met avocadocrème, een kleine salade en sabayon van pomodori tomaat
***
Gemarineerde Sint Jacobsmosselen met zwarte risotto, gefrituurde inktvis en pesto
***
Tarbot met ansjovismousseline, paddenstoelen met peterseliecoulis en ingekookte vleesjus
***
Brioche met ganzenlever, truffel en groene kool
***
Lamsrug en gebraiseerde lamsnek, gegratineerde macaroni, groene asperges en gezoete knoflook (daar ik geen lamvlees lust heb ik dit gerecht om laten wisselen voor Gebraiseerde kalfszwezerik met truffel, aardappelkoekjes, schorseneren, doperwten en truffelsaus)

***
Chocoladesavarin, gelei en compote van ananas met kokosijs

Nadat we onze diner-keuze hebben doorgegeven en de wijnkaart wederom  voor de vorm hebben bestudeerd (voor de vorm omdat er ook een wijnarangement afgestemd op het menu werd aangeboden, en wij toch geen betere keuze konden maken dan de chefkok voor ons had gedaan), werden we naar onze tafel geleid.

Onze stoelen werden voor ons aangeschoven en het tafelwater en de wijn voor de eerste gang werd ingeschonken met een korte uitleg over de herkomst en de smaak.  Hierna volgde een aperatief van heilbot in holandaisesaus, waarbij de saus pas aan tafel over de vis werd gedrappeerd. Ik had het al bijna aangezien voor onze eerste gang, maar gelukkig hadden we op onze tafel een mini-menukaart liggen waarop alleen ons eigen menu terug te vinden was (Toch nog een zevende gang).  Er worden mini-broodjes (wilt u wit of bruin) aangeboden uit een gezellig mandje en daarmee is onze tafel gereed om te gaan beginnen aan onze eerste smaaksenstatie. En onze eerste ervaringen zijn goed, dit belooft nog heel wat voor de rest van de avond.

De pauzes tussen de gangen waren steeds precies goed. En de vele details hebben deze avond tot een zeer bijzondere avond gemaakt *De wijn werd telkens vanuit een andere hoek aan tafel gepresenteerd * De bediening had oog voor werkelijk ieder detail, was een beetje stijf, maar ook niet te, er was zelfs ruimte voor wat grapjes * als je glas half leeg was werd dit aangevuld, * als je opstond werd je servet opnieuw gevouwen *  er stond bij terugkomst weer iemand om je stoel aan te schuiven (onopvallend, waar komen ze vandaan, hoe doen ze het, hebben we ons hardop afgevraagd)* Broodjes met boter werden heel de avond aangevuld *.

We hebben werkelijk heerlijk gegeten, de ene gang smaakte zo mogelijk nog beter dan de andere, het palet van smaken was steeds perfect op elkaar afgestemd en bij het serveren van ieder gerecht leken het wel kleine kunstwerkjes, alles lag perfect op het bord. Bijna zonde om op te eten. 

Na het eten besloten we nog af te sluiten met koffie en thee en dit bleek een zeer goede beslissing. De hapjes die hierbij geserveerd werden waren echt uit de kunst, vooral ook om te zien. Kleine kunstwerkjes met een geheel eigen uiterlijk en smaak. Een afsluiting passend bij het geheel van de avond.

Nadat de rekening was betaald stond bij de uitgang al iemand klaar met mijn jas en beneden aan de trap stond de auto al weer klaar met draaiende moter. Een avondje uit om nooit te vergeten. En wat het heeft gekost? Dat weet ik niet precies (geheel in de stijl van de avond werd de rekening bij een van de heren neergelegd), maar het was het zeker waard.    

Een unieke ervaring, op naar het volgende -restaurant, eerst weer enkele jaren voorpret en ooit zullen wij vast onze plannen weer uitvoeren,  maar zeker niet te snel, het moet wel bijzonder blijven.

Homepage     uitstapjes