Homepage    uitstapjes

Wandeling rond Landgoed Baest, Noord Brabant

 

Een aantal keer per jaar maken Rob en in een wandeling uit onze Capitool Wandelgids, de mooiste wandelingen in Nederland.
Dit zijn wandelingen van ongeveer 15 kilometer door voornamelijk mooie natuurgebiedenen.

De weersvoorspellingen zijn heel de week al goed, vandaag zal het mooi en  vooral zonnig weer worden. Helaas, zoals zo vaak kloppen de voorspellingen niet, maar gelukkig is het droog en maken we onze wandeling die we voor vandaag gepland hebben gewoon toch. De wandeling rond landgoed de Baest leidt ons langs de beken de Groote en de Kleine Beerze. De wandeling is zeer afwisseld en in tegenstelling tot onze andere ervaringen met de wandelingen uit de gids, ook erg rustig. We zijn bijna geen andere wandelaars tegengekomen.

Naast de Beerzen leidt onze wandeling ons nog langs andere bijzonderheden zoals de kleine Theresiakapel, het Wilhelminakanaal, Kapel de Heilige Eik en het landgoed de Baest, Het Wilhelminakanaal een bijzonderheid? hoor ik de Brabantse lezer denken. Jazeker, het kanaal werd gegraven in 1923 en was een belangrijke scheepvaartsverbinding onder andere voor de afvoer van turf uit de peel.

Naast de natuur en beschaving die we tegen kwamen op deze route was er ook nog aandacht voor het geloof. Onder de verschillende kapelletjes die we tegen kwamen bevond zich Kapel de Heilige Eik. Uit de wijde omgeving komen gelovigen naar het witte kapelletje om te bidden of een kaarstje aan de steken. Een hele stille en verlaten kapel, waar vele kaarsjes de stille getuigen zijn van alle bezoekers die hier vandaag al moeten zijn geweest. Hoelang zullen onze drie kaarsjes branden? 

Voor de Kapel is er een gezellig bankje gesitueerd, hier hebben wij genoten van onze verse krentenbollen. Verschillende mooie, maar veel te brutale, vogeltjes kwamen eens kijken wat er voor hun afviel. Hun nieuwgierigheid werd beloond. Met vermoeide voeten lopen we de laatste etappe van onze wandeling. Een van de mooiste momenten van een lange wandeling blijft toch het moment waarop het eindpunt weer in zicht is.

Homepage    uitstapjes